Verslaafd, wanneer ben je dat?

Een verslaving, wat is dat eigenlijk? Wat valt er wel en wat niet onder een verslaving? Verslaafd, wanneer ben je dat nou? Ben je al verslaafd als je rookt, blowt en of drinkt?

Wanneer is er sprake van een verslaving?

Er is pas sprake van een verslaving bij overmatig gebruik van verdovende middelen, dit kan alcohol zijn, maar ook drugs. Zolang het bij af en toe blijft zit je in de experimenteerfase, pas wanneer je het vaker gaat gebruiken kom je terecht in de fase van sociaal gebruik. Pas wanneer het je leven echt gaat belemmeren is er sprake van een verslaving. Een verslaving kan zowel psychisch als lichamelijk zijn, dat is voor iedere persoon anders. 

Verslaafd! En wat nu?

Als het gebruik je leven gaat beheersen en je niet meer functioneert zonder dat je gebruikt hebt dan kan je jezelf een verslaafde noemen. Als je dan wil afkicken heb je vaak wel de juiste hulp nodig, alleen stoppen is dan geen optie meer. Door het hele land zijn wordt er verslavingszorg aangeboden door diverse klinieken. Voor een verslaafde is het belangrijk dat ze zorg op maat krijgen, zij hebben belang bij specialistische zorg. Net zoals iedere persoon uniek is, ervaart ook iedere persoon een verslaving anders. Door zorg op maat wordt het traject volledig afgestemd op de behoeftes en wensen van de verslaafde. 

Hulp zoeken

Een verslaving beïnvloedt namelijk niet alleen het leven van de verslaafde zelf, maar ook van de mensen erom heen. Wanneer er verslavingszorg wordt geboden aan de verslaafde wordt er ook gekeken naar het netwerk eromheen, een verslaving overwinnen kan namelijk niemand helemaal alleen. Juist omdat de verslaafde het niet alleen kan duurt het zo lang tot ze om hulp gaan vragen, dat gebeurd vaak pas wanneer ze een dieptepunt hebben bereikt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *